PRogramma

Zaterdag 16 & Zondag 17 December

Doorlopend Kerstdorp met zijn vele huisjes en tentjes van de verenigingen van Latem-Deurle

Oestertent van de Lions Club

–> NIEUW DIT JAAR: SCHAATS- EN CURLINGBAAN

Kindermolen

Senioren-Praatcafé – Kunstkroeg aan de brouwerij

Tijdens het Kerstdorp zijn er tal van activiteiten

Zaterdag 16 December
16u - 23u30

BEZOEK AAN DE KERSTMAN
voor de allerkleinsten in de Lionstent
16:00 – 21:00

SCHAATS- EN CURLINGBAAN
Bij de boomgaard achter het gemeentehuis
16:00 – 22:00

POËTISCH KAPSALON
Tempelhof
16:30 – 19:00

KINDERGRIME
Tempelhof
16:30 – 19:00

Aankomst VREDESLICHT
Onder begeleiding v/d harmonie
bij de boomgaard achter het gemeentehuis
17:00 

Zondag 17 December
12u - 20u30

CULTUURCAFE
Leiezaal – Met Goedele Bartholomeeusen,
de nieuwe algemene directeur
van het Museum Dhondt-Dhaenens
11:00

SCHAATS- EN CURLINGBAAN
Bij de boomgaard achter het gemeentehuis
12:00 – 19:00

BEZOEK AAN DE KERSTMAN
voor de allerkleinsten in de Lionstent
14:00 – 19:00

NATUURWANDELING
“Winterverschijnselen in de Latemse Meersen”
verzamelen aan het begin van het pad
langs de ezeltjesweide en tegenover het gemeentehuis
14:00

SANTA RUN/WALK
Start en aankomst bij de boomgaard
achter het gemeentehuis
14:30

POËTISCH KAPSALON
Tempelhof
15:00 – 18:00

KINDERGRIME
Tempelhof
15:00 – 18:00

OPTREDEN GREGORIUSKOOR
Sint-Martinuskerk
16:00 – 17:00

VUURSHOW
Klaas Pattyn – Kerstdorp
18:30

vredeslicht & TRANSFERDIENST

Op zaterdag 16 december komt rond 17 uur het ‘Vredeslicht’ aan onder begeleiding van de Harmonie. Dankzij de Latemse Loopclub ontvangen we al enkele jaren dit warme licht in ons dorp. Kom langs, steek uw eigen kaarsje aan en geniet mee van dit hartverwarmend initiatief begeleid door onze harmonie!

Hoe bereikt u het Kerstdorp?

Kom te voet, met de fiets of maak gebruik van onze gratis transferdienst, zo geniet u veilig en zonder zorgen en vermijdt u parkeerproblemen.
De transferdienst rijdt op zaterdag van 16 tot 23 uur (laatste verplaatsing terug naar de parkeerterreinen) en op zondag van 12 tot 20 uur (laatste transfer terug naar de parkeerterreinen).

De transferdienst kan u nemen aan volgende locaties met voldoende parkeergelegenheid:

 • Sporthal,
  Hoge heirweg 64

 

 • Wijkcentrum Oase,
  Constant Permekelaan 54

 

 • Vierschaar,
  Xavier De Cocklaan 5

 

 • Sint-Jozefschool Deurle,
  Philippe de Dentergemlaan 7
 • Voor Hooglatem voorzien we een opstapplaats aan het speelterrein Tussen Beken. Wegens werkzaamheden aan Centrum Oase raden we u aan met de fiets of te voet naar Tussen Beken te komen.

Dankzij de gewaardeerde steun van:

Cultuurcafé

Zondag 17 december om 11u in de Leiezaal

Met Goedele Bartholomeeusen, de nieuwe algemene directeur van het Museum Dhondt-Dhaenens,
Christine Claus en Hans Op de Beeck

private collecties en musea
– een gesprek tussen kenners en experten –

INKOM: 5 euro – INSCHRIJVEN kan via www.cultuurraadlatem.be

cultuurcafe

Praten over kunsten en erfgoed op een tijdspanne van 45 minuten, dat wordt een uitdaging. In dit Cultuurcafé gaat centrale gaste en kersvers algemeen directeur Goedele Bartholomeeusen van het Museum Dhondt-Dhaenens (MDD) dieper in op de geschiedenis van het museum, de rol ervan en de impact van private verzamelaars vanuit de verschillende standpunten. Goedele Bartholomeeusen is sinds 2023 directeur van Museum Dhondt-Dhaenens en heeft een achtergrond in kunstgeschiedenis en economie. Ze werkte als internationaal galeriehouder en directeur van kunstbeurzen. Bartholomeeusen leidt Museum Dhondt-Dhaenens naar een volgende duurzame fase, waarbij ze een duidelijke identiteit van MDD vooropstelt.

Haar 2 gasten zijn Christine Claus, voormalig secretaris-generaal van het departement cultuur, jeugd, sport en media in de Vlaamse Overheid. Christine is ook Voorzitster van het bestuursorgaan van het MDD. De tweede gast is de internationaal bekende beeldende kunstenaar Hans Op de Beeck. Hieronder gaan we dieper in op de achtergronden van elke gast. Ze worden geïnterviewd door Bart Vandesompele, lid Cultuurraad (GRC Latem-Deurle) en voormalig voorzitter GRC (2003-2018).

Hans Op de Beeck maakt grote installaties, sculpturen, films, tekeningen, schilderijen, foto’s en teksten. Zijn werk is een reflectie op onze complexe samenleving en de universele vragen van betekenis en sterfelijkheid die daarin resoneren. Hij beschouwt de mens als een wezen dat de wereld rondom hem op een tragikomische manier ensceneert. Op de Beeck wil vooral de zintuigen van de kijker prikkelen en hem uitnodigen om het beeld echt te beleven. Hij wil een vorm van visuele fictie creëren die een moment van verwondering en stilte brengt. De voorbije twintig jaar realiseerde Op de Beeck talrijke monumentale ‘zintuiglijke’ installaties, waarin hij wat hij omschrijft als ‘visuele ficties’ opriep: tactiele verlaten ruimtes als een leeg decor voor de kijker om doorheen te wandelen of in te gaan zitten, gebeeldhouwde toevluchtsoorden voor introspectie. In veel van zijn films toont hij echter, in contrast met die ontvolkte ruimtes, prominent anonieme personages. Hans Op de Beeck werd geboren in Turnhout in 1969. Hij woont en werkt in Brussel, België. Op de Beeck heeft zijn werk uitgebreid getoond in soloen groepstentoonstellingen over de hele wereld. Op de site van MDD heeft Hans de Wunderkammer als werk vorm gegeven.

Christine Claus is van opleiding een doctor in de biologie verbonden aan de UGent. Na een periode van 13 jaar in het onderzoek legde ze zich toe op het wetenschaps- en innovatiebeleid en werd in 1991 directeur-generaal van het Instituut voor de aanmoediging van innovatie in de industrie IWT. In 2006 maakte zij een grote carrière switch in de Vlaamse overheid waar ze secretaris- generaal werd van het departement cultuur, jeugd, sport en media. Ze bleef dit tot haar pensionering eind 2015. Haar interesse voor cultuur en beeldende kunst in het bijzonder startte al van jongs af aan. Het is geen overdrijving te stellen dat ze niet alleen met Frank Benijts, oud-voorzitter van MDD, is getrouwd maar ook met MDD zelf. Frank en Christine hebben sinds 1979 alle ontwikkelingen in MDD van heel dichtbij meegemaakt en hebben in de traditie van de stichters Dhondt-Dhaenens hun engagement naar MDD ononderbroken en met veel kunde en generositeit concreet gemaakt. Toen Frank eind 2020 terugtrad als bestuurder nam Christine de fakkel over.

Over het Museum Dhondt-Dhaenens MDD werd opgericht in 1967 door het echtpaar Dhondt-Dhaenens, dat zijn collectie schonk aan de stichting met als opdracht de kunstcollectie voor het publiek toegankelijk te maken en vernieuwende culturele manifestaties en tentoonstellingen te organiseren. MDD is al meer dan 50 jaar een hybride instelling die erfgoed en hedendaagse kunst met elkaar verbindt en spraakmakende tentoonstellingen presenteert dankzij de persoonlijke bijdrage van vele kunstenaars, de vrijwilligers en de vele trouwe private en publieke schenkers door de jaren heen. MDD gelooft in de complementariteit van erfgoed en hedendaagse visuele kunsten en wil een duurzame band met het publiek verder versterken door publieke activiteiten te ontwikkelen voor zowel jong als oud.

natuurwandeling

Winterverschijnselen

in de Latemse Meersen

Hoe merken we in de natuur dat het winter is?
Ligt alles stil of gebeurt er nog iets in de natuur?
Wat moet er met die massa afgevallen bladeren op de grond?
Als je denkt dat alle bladeren van de bomen zijn, dan heb je het mis. Want …
Groeien er nu roosjes op de wilgen? Ritselt daar iets in het struikgewas?
Of slapen alle dieren in de winter? Hoe komen ze de winter door?

Dit en nog veel meer kom je te weten op de Kerstdorpwandeling in het winters landschap van de Latemse Meersen.

Zondag 17 dec. – 14u

Afspraak aan het begin van het pad langs de ezeltjesweide en tegenover het gemeentehuis.
Gidsen van dienst : Marie Christine Laleman & Marc Depourcq
De natuurwandeling is kosteloos.

Luchtfoto Meersbeek (S)
natuurpark

optreden gregoriuskoor

Het Gregoriuskoor van Latem
brengt u tweemaal in Kerstsfeer tijdens het gezellige Kerstdorp.

Zondag 17 december om 16u EN om 17u in de kerk van Sint-Martens-Latem

Geniet van tijdloze Kerstliederen, laat u vervoeren door minder gekende Kerstpareltjes en zing mee met alom bekende Kerstliedjes.

Inkom gratis

GREGRORIUSKOOR

Kerstdorp Latem & Milieu

ENERGIE-NEUTRAAL KERSTDORP

Beste allen,

Kerst. Kerstfeest. Kerstdorp. Één van de mooiste en leukste periodes van het jaar. Maar ook één van de donkerste en koudste periodes van het jaar. Om het gezellig te maken kijken we meestal voor warmte en licht in huis. Dorpen en steden zorgen voor licht op de straat door middel van verlichte kerstbomen of door straten extra kerstverlichting te geven. Maar met de huidige energieprijzen die de pan uit swingen kost dit geld. Veel geld. Is dit nog te verantwoorden?

Jawel.

Met trots kunnen we u meedelen dat we voor de tweede keer naar een energie-neutraal Kerstdorp gaan. In deze moeilijke tijden, met energieprijzen die de pan uit swingen, vinden we dit een noodzaak.

Hiervoor heeft de firma VMA een studie gedaan van wat het Kerstdorp aan energie nodig heeft. En hiermee bedoelt men alle stroom die nodig is voor: verlichting van de Kerk, kerstboomverlichting, toestellen in de standjes die stroom nodig hebben, de oestertent in haar totaliteit, muziek die wordt afgespeeld etc. Het totale verbruik is berekend.

Op basis van deze berekening werden een aantal zonnepanelen geplaatste op het dak van Museum Dhondt-Dhaenens. Deze installatie is permanent: dit wil zeggen dat ze ervoor zorgt dat deze editie van het Kerstdorp, maar ook alle volgende energieneutraal kunnen georganiseerd worden!!! Bovendien: deze zonnepanelen produceren gedurende het jaar meer energie dan nodig is voor het Kerstdorp. Deze extra opgewekte energie wordt gratis ter beschikking gesteld van de Gemeente Sint-Martens-Latem.

We denken dat de gemeente Sint-Martens-Latem dit verschuldigd is aan zijn inwoners. Een Kerstdorp is plezant, en zorgt voor sfeer en gezelligheid. Maar de kostprijs voor de energie is misschien moeilijker te aanvaarden in deze tijden. Vandaar deze oplossing.

En hiervoor dienen we de firma VMA hartelijk te danken voor de kosteloze installatie!!!

Waarvoor onze welgemeende dank!!!

VMA