DE GOEDE DOELEN
'Lions Club Sint-Martens-Latem’… ‘We Serve’
Lions Club Sint-Martens-Latem werd opgericht in 1988. De afgelopen decennia zette de Club zich in om mensen in nood, mensen die ziek zijn, mensen die in moeilijke, kwetsbare omstandigheden leven te helpen. De Club is er zich terdege van bewust dat haar bijdrage niet alle noden lenigt. Dit verhindert ons niet elk jaar acties te ondernemen om fondsen te verzamelen die via de vzw Fonds Lions Club Sint-Martens-Latem aan diverse organisaties gedoneerd worden.
Tijdens de afgelopen 21 jaar organiseerden we in nauwe samenwerking met de gemeente Sint Martens Latem/Deurle het Kerstdorp. De opbrengsten ervan werden integraal gedoneerd.
De opbrengsten van deze actie gaan integraal naar de Goede Doelen die we als Lions Club steunen. Een woord van dank aan onze trouwe sponsors is hier op z’n plaats!
We danken u alleszins voor de vele sympathieke reacties die we ontvangen voor deze actie en onze inzet en hopen u dit jaar opnieuw te mogen verwelkomen op het Kerstdorp. Op de hierna volgende pagina’s kan u meer lezen over de Goede Doelen die we dankzij de opbrengsten van de vorige editie van het Kerstdorp hebben kunnen steunen.
VZW TAJO
Talentenatelier voor Jongeren
Elke jongere verdient een kans
Ondaks alle inspanningen blijft maatschappelijke kwetsbaarheid kansen ontnemen. Om kansen te grijpen moeten jongeren eerst kansen krijgen. Met TAJO wakkeren we de motivatie van jongeren aan. De jongeren krijgen een inkijk in wat ‘later’ zoal in petto heeft opdat ze het belang van ‘je best doen voor later’ beter begrijpen.
Bij TAJO laten we jongeren tussen 10 en 14 jaar via interactieve ateliers op zaterdag kennismaken met de meest uiteenlopend beroepen en de competenties en talenten die daarbij horen. Ervaren gastdocenten geven deze ateliers op een enthousiaste en ervaringsgerichte manier. Zo kunnen de jongeren zelf ervaren welke vakgebieden hen aanspreken en worden ze gestimuleerd om te gaan studeren in een richting die hen verder brengt, op school en in het leven. TAJO is er voor iedereen, maar met voorrang voor zij die dit het hardst nodig hebben.
Meer info: tajo.be
GOED DOEL IN DE KIJKER
Medische hulp recht door zee
Samen kinderen uit armoede redden
5 miljard mensen wereldwijd missen toegang tot veilige, tijdige en betaalbare chirurgie. Ons doel is om medische en chirurgische hulp toegankelijk te maken voor de allerarmste mensen op onze planeet. Voor zij die geen toegang hebben tot een goede gezondheidszorg. Onze hulpverlening is volledig gratis en richt zich op volgende chirurgische specialisaties: tumoren verwijderen, orthopedie, reconstructieve plastische chirurgie, cataract, algemene chirurgie, tandheelkunde en fisteloperaties. Mercy Ships werkt nauw samen met gastlanden waar het schip aanmeert. Door lokale gezondheidsprofessionals te trainen en ziekenhuizen en klinieken op te knappen, helpen we landen om de gezondheidszorg structureel te verbeteren. Sinds de oprichting in 1978 heeft Mercy Ships medische zorg verleend in meer dan 70 landen. Daarmee zijn meer dan 2,84 miljoen mensen geholpen. Ook zijn ruim 55.000 lokale gezondheidsprofessionals getraind
Meer info: www.mercyships.be
GOED DOEL IN DE KIJKER
De opleiding van een blindengeleidehond kost ongeveer 25000 euro, waarvan de helft gesteund wordt door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Voor de andere helft rekenen ze op de warme steun van onze samenleving! De hond zelf is volledig kosteloos voor een persoon met een visuele beperking.
LC Sint-Martens- latem heeft reeds een lange traditie in het steunen van Vrienden der Blinden. We gaven afgelopen jaar steun aan de opleiding van Uzzi.
Instructeur Anaïs vertelt
Oprichter en chief visionair, Tony is de drijvende kracht achter het bedrijf. Hij houdt zijn handen vol door mee te werken aan de ontwikkeling van de software, marketing en strategieën voor klantervaring.
Meer info: www.vriendenderblinden.be
GOED DOEL IN DE KIJKER
De Cocon, Jeugdhulp aan huis versterkt!
Kinderen en jongeren hebben recht op een (veilige) toekomst
Cocon is er voor jongeren en gezinnen met kinderen in een verontrustende
leef- of opvoedingssituatie, waarbij de ontwikkeling of veiligheid van het kind
of de jongere onduidelijk of ernstig in het gedrang is.
Samen werken ze aan een stabiele basis, nieuwe kansen en een nieuw
perspectief.
Samen zorgen ze ervoor dat
kinderen, jongeren en hun gezin terug kunnen groeien en sterker worden.
Voor meer info: www.decocon.be
GOED DOEL IN DE KIJKER
Welkom bij KLEM
Wat fijn dat u de weg naar KLEM gevonden heeft!
U zoekt een manier voor begeleide omgang, die regelmatig plaatsvindt en met voldoende deskundigheid geobserveerd en begeleid wordt.
U bent hiervoor bij KLEM aan het juiste adres!
Meer info: www.klem.nu
GOED DOEL IN DE KIJKER
Ebergiste in een notendop
We geloven dat elke mens – ongeacht zijn beperking – kansen moet krijgen om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen, en dit op alle domeinen van bestaan. We willen dit bereiken door open dialoog met de cliënt en zijn netwerk, door onze handicapspecifieke expertise in te zetten en door vraaggestuurd te werken met een team van bevlogen medewerkers. We bieden ondersteuning aan volwassenen met een verstandelijke beperking op het vlak van wonen en dagbesteding in de regio Oost-Vlaanderen.
Wij bieden een brede waaier van begeleidingsmogelijkheden voor volwassenen, gaande van een zorgintensieve 24-uursbegeleiding tot mobiele interventies op de begeleid werken werkplek.
Meer info: www.ebergiste.be
GOED DOEL IN DE KIJKER
De brede glimlach van een kind dat zich geliefd en gekoesterd voelt, van een tiener die zich kan ontplooien, van een student die zijn diploma behaalt, van de fiere mama en papa: dat is onbetaalbaar. Dankzij de unieke 360° aanpak van Niño Feliz die zich op de hele mens richt, slagen kansloze kinderen erin een toekomst voor zichzelf te creëren en zo aan de vicieuze cirkel van armoede te ontsnappen.
Meer info: www.ninofeliz.be
GOED DOEL IN DE KIJKER
School Zonder Pesten
De vzw School Zonder Pesten - een niet gesubsidieerde, non-profit organisatie - biedt sinds 2007 interactieve klas/schoolvoorstellingen en educatief materiaal aan bestemd voor jonge kinderen van de 2de kleuterklas tot en met het 6de leerjaar.
Met haar aanbod richt de vzw zich voornamelijk op het indijken van pesten en het beter leren omgaan met emoties en deze (h)erkennen. Ons doel: jonge kinderen beter leren omgaan met elkaar, respect hebben voor andermans mening, empathischer en assertiever worden.
Meer info: www.schoolzonderpesten.be
GOED DOEL IN DE KIJKER
GOED DOEL IN DE KIJKER
VILLA ZOMERNEST
“Opeens moest ik
op zoek naar een nieuwe ik”
De
bezielster van Villa Zomernest vzw is Ingrid De Meester. In 2018 kreeg zij
borstkanker.
Tijdens de behandelingen ging mijn focus volledig naar genezen, naar overleven. Ik herinner me hoe ik aftelde naar die laatste chemo, dan kon ik weer door met mijn leven. Met tranen in de ogen liep ik voor de laatste keer door de gang van het oncologisch dagziekenhuis. Ik voelde me er veilig, ondertussen ook een beetje thuis. Oncoloog, psycholoog, oncocoaches, diëtisten ... zoveel zorgverleners die wilden weten hoe het met me ging, die me tips gaven en me hielpen die periode door te komen. We klonken op de laatste ‘I made it’
Na de chemo, kwam de radiotherapie, startte de anti-hormonale therapie. En toen opeens ging het licht uit … Uiteraard had ik al gehoord over het ‘zwarte gat’ na de behandelingen, maar dat was toch niets voor mij … Ik die altijd zorgeloos en opgewekt door het leven huppelde, moest opeens op zoek naar een nieuwe ik, een nieuwe balans, een leven na kanker.
“Je zal hard moeten werken voor je
herstel.”
“Zorg dat je een doel hebt.”
“Het zal nooit meer worden zoals het was.”
Woorden van de zorgverleners die door mijn hoofd bleven spoken. Ik kon alleen maar wenen, het hoeft nooit meer te worden zoals het was, maar laat het dan alsjeblieft beter worden ...
Ik miste de veilige omgeving van het ziekenhuis en had nood aan iemand die me de weg wees, me kon helpen om te gaan met alle gevolgen van de behandelingen (fysiek en mentaal). Zodat ik weer sterk genoeg zou zijn om terug mama, echtgenote, dochter, vriendin te zijn en deel te nemen aan het ‘gewone’ leven …
Voor de begeleiding van groepsactiviteiten, individuele sessies en het onderhoud van de Villa werken we samen met een team van vrijwilligers en professionele vrijwilligers. Ze dragen onze missie in het hart en steken de handen uit de mouwen op 1001 manieren. Ze zijn een onmisbaar klankbord en krijgen via coaching de kans om te groeien als expert en als persoon.
Meer info: www.villazomernest.be
GOED DOEL IN DE KIJKER
Het pedadogisch project: Ieder kind heeft recht op onderwijs
Als school voor buitengewoon basisonderwijs hebben we de opdracht om kennis, vaardigheden en attitudes bij te brengen aan kinderen met een matige- tot diep verstandelijke beperking, vaak met bijkomende stoornis(sen) op vlak van gezondheid, sociaal aanpassingsvermogen en sensomotorisch functioneren
We geloven in de leerbaarheid van die kinderen, hoe beperkt die ook mag zijn.
We luisteren naar elk kind vanuit een ‘graag zien’, want het zegt ons wat we moeten doen.
Ons handelen krijgt richting door het appél dat van het kind uitgaat. Om dit te realiseren zijn we interafhankelijk. We zetten in op transparant werken, geïntegreerd samenwerken en actieve participatie, vanuit onze christelijke inspiratie. We richten ons naar alle betrokkenen, in de eerste plaats naar de ouders en de (vervangende) gezinscontext van het kind.
Het kind doet appél op ons
Het appél van een kind is niet altijd simpel te verstaan. Zeker bij kinderen met een mentale meervoudige beperking is het soms moeilijk te ontcijferen. Het kan een serieuze zoektocht zijn.
Daarom is het belangrijk dat alle betrokken begeleiders die tocht samen maken. Enerzijds vergroot dat samenwerken de kans op een duidelijker beeld van het kind; en anderzijds geeft het de begeleiders energie om te volharden.
We zijn interafhankelijk omdat kinderen leren voor het leven
Bij kinderen die we begeleiden is het begrip van de contexten waarin ze leven en hun vaardigheden en attitudes om erin te functioneren, beperkt tot zeer beperkt. Ouders kunnen hun rol hierin maar ten volle opnemen, als we leren prioritair op de gezinscontext richten. Er zijn kinderen die leren lezen, schrijven, klok-lezen, cijferen… De meeste komen niet tot dergelijke abstractie en leren handelingen voor het dagelijks leven (bv. zich aan- en uitkleden, eten, vrije tijd invullen, zich gedragen in een winkel …). Sommigen leren communiceren met specifieke communicatiesystemen, anderen leren hulpmiddelen gebruiken om te manipuleren… Voor heel wat kinderen moet de omgeving vereenvoudigd en verduidelijkt worden om zich er te kunnen in handhaven. Sommigen hebben een therapeutische begeleiding nodig om zich aanvaardbaar te leren gedragen. Kinderen die we begeleiden leren vooral door veel herhaling, dikwijls letterlijk, en waar het mogelijk is, gevarieerd. De kinderen met ernstige gezondheidsproblemen, kunnen in periodes waarin hun lichamelijke conditie het toelaat, leren door volgehouden aandacht voor hun lichaamsgebonden ervaringen, binnen een context waar ze mogen zijn en worden. Dat betekent dat de natuurlijke omgeving veelal de beste context is om te leren. Daar houden we best rekening mee als we een leerprogramma voor een kind of een klas maken. In het dagprogramma van elk kind moeten al die leeraccenten een plaats krijgen, in de vorm van activiteiten. De plaats van leren kan daarom de klas zijn, de leefgroep, een therapielokaal, een plaats buitenshuis, maar zeker ook het gezin. Zodoende is het belangrijk dat alle betrokkenen binnen de contexten van het kind, inzetten op transparant werken en geïntegreerd samenwerken.
Meer info : www.bo-terleie.be
GOED DOEL IN DE KIJKER
MobileSchool.org onderneemt acties, geïnspireerd door de kracht van straatkinderen, om de duurzame ontwikkeling van mensen, organisaties en de maatschappij te versterken
Acties…
In al onze initiatieven willen we mensen
minstens inspireren,
Maar streef ernaar om mensen te activeren en
zelfs te betrekken.
We werken aan de ontwikkeling van competenties
als een middel en kans om de duurzame ontwikkeling.
Kracht van straatkinderen…
Wij geloven in het potentieel van elk kind en streven ernaar om hun sterke punten en talenten te ontwikkelen door middel van sociaal ondernemerschap.
De maatschappij versterken…
In alles wat we doen, faciliteren we het (zelf)- ontdekking en versterking van identiteit, ambities en talenten, en het verschil maken op basis van gemeenschappelijke waarden
Meer info: www.mobileschool.org
GOED DOEL IN DE KIJKER
LuKiArt vzw staat voor Latems
Kinder–Kunst-Atelier vzw
LuKiArt – Kunst op maat van het zieke kind
LuKiArt vzw is erkende cultuurpartner voor een
Cultuurkuur op school
Wij willen kinderen laten proeven van kunst door kinderen op een speelse manier te laten kennismaken met allerlei (beeldende) disciplines. Door kinderen op een actieve manier kunst te laten beoefenen. Wij willen kinderen zo een unieke ervaring aanbieden, zonder teken- of schilderles te willen geven.
“It took me four years to paint like Raphael, but a lifetime to paint like a child.” (Pablo Picasso)
“Bij LuKiArt zit verandering in onze genen, we bieden kinderen een omgeving waar ze zich goed voelen, daardoor is onze benadering van elk kind anders, elk atelier is anders , elk idee leidt tot iets anders. Elk kind heeft er zijn plekje en hoeft dat niet iedere keer opnieuw te zoeken, waardoor er ruimte is tot creativiteit ! De corona crisis heeft ons uitgedaagd om elk probleem creatief op te lossen en niet op te geven.” (Sabine)
Iemand die onze visie deelt, is kunstenaar Koen Vanmechelen.
Meer info: www.lukiart.be